Nieuws

De jaarlijkse filmavond van de VOA

De filmavond stond dit jaar op een dinsdag gepland: “minder problemen met parkeren” was een van de redenen om eens een andere dag te kiezen.

Het aantal mensen dat de film kwam bekijken was helaas niet zo hoog als vorig jaar. Redenen? Dat blijft gissen. “We verkochten vorig jaar kaartjes bij de opening van het seizoen” vonden we een van de meest waarschijnlijke. Ja – vanwege het 25-jarig jubileum was de seizoensopening overslagen. Dit zou een reden kunnen zijn.

De gasten werden als vanouds bij de deur welkom geheten door Miny. Jassen in de garderobe? Er waren mensen die het niet vertrouwden en toch maar de jas meenamen de zaal in: “want misschien is het wel heel koud binnen”. Maar dat viel erg mee. Er kwamen gasten terug: “het is heerlijk: ik heb geen jas nodig”.

Miny opende de avond “voor VOA-leden en toekomstige leden”. Daarna startte de film. Een vervolg op de film van vorig jaar. Maar ook heel goed “los” te bekijken. Een bijzonder leuke film met allerlei familieverwikkelingen rond van een echtpaar met vier dochters en schoonzoons. De schoonzoons met dochters wilden allen emigreren. Maar door allerlei listen en complotjes probeerden de ouders dat te voorkomen.

Ongeveer halverwege de film was de pauze. Tijd voor een kopje koffie of thee met een heerlijke kerstkrans. Dat smaakte goed. Ondertussen maakte een aantal gasten gebruik van de mogelijkheid om even op het balkon te kijken: “40 jaar geleden was ik hier voor het laatst: is er nog wat verandert”. Men was het erover eens: “het ziet er nog precies hetzelfde uit. En was is het mooi gebleven: het gebouw is erg goed onderhouden”.

Na de pauze kwam nog een vermakelijk tweede deel. “Alles kwam nog op zijn pootjes terecht”: daar kwam het neer: iedereen bleef in Frankrijk wonen.

Een leuke filmavond in een bijzonder gebouw. Zoals het er nu naar uit ziet gaan we ook volgend jaar door. Zouden de mensen die gisteren kwamen terugkomen? We hopen het. En we hopen ook dat ze dan misschien iemand meebrengen die nog nooit van zo’n VOA-filmavond genoot!

Foto: Jos Jansen of Lorkeers.

Foto: Jos Jansen of Lorkeers.

Foto: Jos Jansen of Lorkeers.

Vrijwilligersavond 2019

De vrijwilligers van de VOA weten het al: de laatste vrijdag van november plan je ’s avonds geen afspraak: dan is de vrijwilligersavond. En die wil je niet missen, toch?

Het programma van de avond begint om 16.30. De bestuursleden komen aan en richten de zaal in. Dat kostte dit keer meer moeite dan vorig jaar. Niet alleen omdat de bestuurders ook weer een jaartje ouder werden maar: er kwamen deze keer meer vrijwilligers dan ooit. Meer dan 110 mensen hadden zich opgegeven. En dus moest de eetzaal van de Veenkamp voorzien worden van extra tafels en stoelen. Met vereende krachten was deze klus snel geklaard. De tafels voor het buffet werden ook klaargezet.

Zo rond zessen komen de eerste mensen binnen. Miny staat natuurlijk bij de deur van de zaal om iedereen welkom te heten. Is iedereen binnen en voorzien van een kopje koffie of thee? Dan opent Miny de bijeenkomst. We stonden stil bij het overlijden van Peter Otterloo. Helaas zullen we de enthousiaste inbreng van Peter moeten missen bij het clubblad.

De slager kwam al snel de stamppotten en garnituren brengen. Verrassing! Deze keer geen losse bakken maar een paar “karretjes” met warmhoud-installatie. De tafels dus aan de kant en de stamppotten op de plek. De bestuursleden doen hun schortjes met delfsblauwe afbeelding voor en de gasten zijn welkom om zich te laten voorzien van een of meerdere soorten stamppot met een worstje, gehaktbal, speklap of hachee. Toen de vrijwilligers aan het eten zaten schepten de bestuurders voor zichzelf op. Daarna was er tijd voor een tweede rond. Er waren alleen tevreden geluiden te horen: “volgens ons kan het bijna niet, maar het is nog weer lekkerder dan vorig jaar”.

Daarna was het tijd voor het toetje. Helaas geen ijs: de koeling bij de Veenkamp was bezet met andere zaken dus alleen pudding en vruchtjes stonden op de tafels. Deze waren echter ook overheerlijk: Dik Westerveld werd geprezen om zijn keuze van de smaken.

Miny sloot de avond af en daarna gingen de vrijwilligers op hun tijd terug naar huis. Wel gewaarschuwd: “pas op: er wordt al gestrooid, dus het kan glad zijn”. Gelukkig hebben we geen alarmerende berichten gehoord van glijpartijen.

Bij de deur kregen de vrijwilligers nog een attentie om de dank van het bestuur voor hun inzet te benadrukken.

De vrijwilligersavond was deze keer voor het laatst bij de Veenkamp. Het restaurantgedeelte wordt gesloopt en er komt niet wat voor terug. Waar we naar toe gaan? Alternatieven worden nu al bekeken, want de vrijwilligersavond blijft natuurlijk! Onze immer actieve vrijwilligers verdienen het om op deze bescheiden wijze bedankt te worden.

Miny van der Zande

Miny van der Zande

Foto: Berry de Dreu.

Foto: Berry de Dreu.

Foto: Berry de Dreu.

________________________________________________________________________________________________________

De razzia van de december 1944

Koffieklets “De razzia van de december 1944” werd goed bezocht.

Op donderdag 14 november werd een koffieklets gehouden met als onderwerp “De razzia van december 1944”. De zaal was goed gevuld met meer dan 170 toehoorders.

Bij het begin van de bijeenkomst stonden we even stil bij het overlijden van Peter Otterloo. In overleg me de familie is besloten de koffieklets door te laten gaan. “Peter zou dat zeker hebben gewild.

Arend Disberg hield een zeer boeiende lezing. De gebeurtenissen van december 1944 tot de bevrijding van het kamp in maart 1945 passeerden de revue. De voordracht maakte indruk op de aanwezigen: het was muisstil in de zaal.

Na de pauze vertelde Arend Jan nog over “Schindlers list in Apeldoorn”. Eugen Hollaender van de AMEFA redde in de oorlog vele mensen. Allereerst op het Marktplein: “dit zijn mijn werknemers”. Later haalde hij ook mensen uit kampen en bracht hij post naar Duitsland.

Ook kwam het beeldje “de Dwangarbeider” aan de orde. Dit beeldje is geplaatst op een pilaar bij het Gemeentehuis, aan de kant van het Marktplein. Helaas werd dit beeldje al enkele keren gestolen. Verontwaardiging onder de aanwezig: “wie doet nu zoiets”.

Miny sloot de koffieklets met woorden van dank aan Arend en nodigde de aanwezigen uit om op de jaarlijkse filmavond in Minerva aanwezig te zijn.

nieuwsbrief/
Abonneer je op "Ruimte voor Erfgoed", de Nieuwsbrief van het Erfgoedplatform Apeldoorn

NIEUWS VAN DE ACTIVITEITENCOMMISSIE

Heeft u vragen over genoemde of andere activiteiten van de VOA, of heeft u een goede tip voor een lezing, excursie of een optreden dan verneem ik dat graag. (tijdelijk Dik Westerveld) (secretaris) dikwesterveld@upcmail.nl
055-5213267

Geef een zoekwoord in

LAATSTE WIJZIGINGEN

________________________________________

________________________________________

Webmaster:

Secretariaat VOA:

Dik Westerveld
Loseweg 323
7315 DJ Apeldoorn

________________________________________