Vaassen

Zoekplaatje 22

Zoekplaatje 22

Oplossing

Zoekplaatje 22. Wat een verrassing dat van dit voorval een foto bestaat.

Daar ik sinds maart 1963 veel genoteerd heb, met betrekking tot het railvervoer te Vaassen, weet ik de oplossing:

In de ochtend van dinsdag 23 november 1965, rond 10.00 uur, duwde NS locomotief 2291 enkele wagens vanaf het hoofdspoor in de lijn Apeldoorn - Zwolle via het industriespoor naar de Aluminium Fabriek Vaassen (AIV). Vanwege ijsvorming, tussen de rails en het wegdek in de Stationsstraat, ontspoorde de voorop lopende wagen en belande hierbij deels in de tuin van de woning van de fam. Hamer.
Dhr. Hamer was in die tijd hoofd van de o.l.s. op de hoek van de Dorpsstraat en de Stationsstraat.
Omdat de wagen niet zonder meer terug op het spoor gereden kon worden, keerden de loc en de overige wagen(s) terug naar het hoofdspoor en werd de NS ongevallentrein vanuit Zutphen (met locomotief NS 2225) naar Vaassen gedirigeerd, om de wagen te hersporen.
In de middag was de klus geklaard en werd de wagen alsnog bij de AIV afgeleverd.
De schade aan de DB kolenwagen, de rails en het wegdek bleken minimaal te zijn.

De kinderen op en bij de wagen zijn ongetwijfeld leerlingen van de o.l.s.

Tot zover de gebeurtenissen rond zoekplaatje 22.

Copyright tekst: Rein van Putten

Onder deze tekst nog meer te lezen hierover.

Met vriendelijke groet,
Rein van Putten,
Klocklaan 36
8096BX Oldebroek.
(van 1950 tot 1983 woonachtig in Vaassen)

Behorende bij foto hierboven

Behorende bij foto hierboven

Hierbij nog een foto ter vergelijking. De, helaas onderbelichte, foto heb ik gemaakt op 19.1.1966. Hierop staat de Apeldoornse NS medewerker Willem van Vemde als rangeeerder met de rode vlag op de Stationsstraat in Vaassen voor locomotief 2296, welke met een rangeerdeel van trein 4.5373 (Apeldoorn - Heerde) vanaf de AIV naar het hoofdspoor in de lijn Apeldoorn - Zwolle onderweg is. Rechts is de heg te zien waar tegen de ontspoorde goederenwagen terecht gekomen is. De foto van de ontspoorde goederenwagen is van de andere kant genomen. (Rein van Putten)

Zoekplaatje 23

Zoekplaatje 23

Apeldoornseweg. Opgelost door Freek Bomhof. (zie tekst hieronder).

Vaassen

Vaassen

1963. Apeldoornseweg. Archief: Freek Bomhof.

APELDOORNSEWEG.

Begin zestiger jaren van de vorige eeuw werd de riolering in het dorp Vaassen aangelegd. Dit gaf behoorlijk wat overlast voor het doorgaande autoverkeer dat toen nog dwars door het dorp reed. De snelweg A 50 bestond toen nog niet. Op de foto zien we een open gebroken Apeldoornseweg ter hoogte van het kerkhof. Voor het verkeer komende vanuit de richting Apeldoorn was er nog één rijstrook beschikbaar. Het verkeer vanuit Zwolle werd via de Julianalaan, de Koekoeksweg en de Tuindorpweg naar het kruispunt Vaassen-Zuid nabij de winkel van Nellestein geleid. Op de foto staan links de vier vrijstaande huizen die er nu nog steeds staan. Daarna is er nog een braak liggend terrein te zien waar kort daarna cafetaria "Eldorado in 1961 werd gebouwd. Dus de foto is van voor die tijd. Nu is hier al jarenlang het Chinees Restaurant "Ho Wah gevestigd. Dan zien we een niet meer bestaand klein boerderijtje van Scholten, dat kort daarna werd afgebroken en vervangen werd door een nieuw gebouwd woonhuis. Op de ene rijstrook rijdt een Peugeot type 203 die nu als antiek bestempeld kan worden. Daarvoor rijdt een DAF vrachtwagen met aanhanger van de fa. Hartgers uit Apeldoorn. Deze was geladen met kalkzandsteen, afkomstig van steenfabriek "Alba uit Oosterhuizen bij Beekbergen. Oude olievaten vormden de wegafzetting. Het fietspad aan beide zijden van de weg was nog wel gewoon berijdbaar. De tweede foto is een ansichtkaart uit 1963. Hier zien we dat de wegwerkzaamheden zijn afgerond en de entree van Vaassen via de Apeldoornseweg nu een stuk verbeterd was. Beide foto"s geven een stukje geschiedenis weer van meer dan vijftig jaar geleden.

Copyright tekst en foto"s: Freek Bomhof.

Zoekplaatje 21 - Vaassen - Veenweg

Zoekplaatje 21 - Vaassen - Veenweg

Zie ook tekst onder de afbeeldingen. Opgelost door Freek Bomhof. Een kiekje van “Het Heuveltje” van meer dan honderd jaar geleden. In de tuin zien we rechts naast de voordeur vermoedelijk Max de Leuw staan.

Vaassen - Veenweg

Vaassen - Veenweg

Een kiekje van “Het Heuveltje” meer dan vijftig jaar geleden. Rechts op de achtergrond zijn de gebouwen van de IJzergieterij “Vulcanus” nog te zien. Archief: Freek Bomhof.

Vaassen- Veenweg

Vaassen- Veenweg

“Het Heuveltje” anno 2016. Foto: Freek Bomhof.

HET HEUVELTJE.

Op een oude foto zien we de villa "Het Heuveltje , gelegen aan de Veenweg in Vaassen. Deze oude foto is ooit eens afgebeeld op een ansichtkaart. Het huis werd nieuw gebouwd in 1905 in opdracht van Max Constantin Heinrich de Leuw (1879 1926), de toenmalige fabrieksdirecteur van de N.V. Industrie. Hij woonde hier met zijn vrouw Catharina Sophia Stolp, waarmee hij op 16 maart 1905 was getrouwd. In dit huis werden ook de twee dochters van het echtpaar de Leuw geboren, namelijk Johanna Hendrika en Frederika Wilhelmina Jacoba. In 1910 liet hij de villa "De Kerckenkamp aan de Dorpsstraat bouwen, het huis waarin nu het rouwcentrum van de Monuta in is gevestigd. In 1920 verhuisde Max de Leuw naar de Genistalaan 9 in Apeldoorn, waar hij in 1926 overleed. Na de Leuw woonde in Het Heuveltje nog even Albert Voorhorst en zijn gezin. Daarna werd aan het woongedeelte een kantoorruimte gebouwd waarna de plaatselijke Boerenleenbank zich hier vestigde. De bankdirecteur J.J. van Wijk, toen nog de kassier genoemd, ging er wonen samen met zijn vriendin C. Kooy. Nadat de bank in 1962 naar het centrum van het dorp was verhuisd werd de villa in gebruik genomen als pension met als vaste bewoners en eigenaren Tymen Koetsier en zijn vrouw Christina Bakker. Ondertussen is Het Heuveltje al jarenlang in gebruik voor particuliere bewoning, verscholen in een onopvallende straat in Vaassen.

Copyright tekst en foto"s : Freek Bomhof.

Vaassen Jonasweg 37

Vaassen Jonasweg 37

Everdina Diks – ten Teije is hier geboren op 6 februari 1925 als dochter van Hendrik ten Teije & Maria ten Teije van Beem welke destijds een zadelmakerij en lederwarenwinkel bestierden aan de Stationsstraat in Vaassen. Deze boerderij is oorspronkelijk uit 1736 maar wel gemoderniseerd, maar wordt in de nabije toekomst gesloopt omdat de huidige eigenaar er een nieuw huis op wil zetten. Foto: Henk Diks.

Vaassen

Vaassen

Cannenburgermolen. Uit jubileum-fotoalbum van Wegener 1928. Archief: L. Groothedde.

Vaassen Kasteel Cannenburgh

Vaassen Kasteel Cannenburgh

1928. Uit jubileum-fotoalbum van Wegener. Archief: L. Groothedde.