Werkgroep Fotografie en Film

De fotografie ontstond in de 19e eeuw en was voor die tijd een nieuwe technische ontdekking. Het was mogelijk met een soort camera en een chemisch procede beelden zichbaar te maken.
In die periode na 1830 werd de fotografie sterk verbeterd.

Door de komst van de fotografie was het mogelijk om beelden te maken van landschappen en portretten. Zo langzamerhand verdrong de fotografie de schilder- en tekenkunst. In het begin van de 20e eeuw kwamen, door verbetering van camera"s en ontwikkeltechnieken, steeds meer fotografen, die zich beroepsmatig bezig hielden met zwart-wit foto"s maken. Er werden ook veel foto"s gemaakt van dorpsgezichten, gebouwen, straten en van handwerkslieden. Vooral het maken van foto"s van personen, families en gezelschappen kwam sterk opzetten. Bij de fotograaf was een special ingerichte studio voor dergelijke foto"s.

Na de tweede wereldoorlog ontwikkelde de fotografie zich verder in de vorm van kleurenfoto"s en dia"s. De fotografie was niet meer alleen voor de beroepsfotograaf maar werd ook bereikbaar voor de gewone man. Door de komst van de ontwikkelcentrales kwam alles in een stroomversnelling en werd fotograferen in veel gezinnen normaal. De analoge camera werd voor iedereen betaalbaar. De rolletjes werden in de jaren 50 en 60 aangeboden bij de fotograaf of de drogisterij. Door velen werden er foto"s gemaakt van kinderen, kleinkinderen, familiebijeenkomsten en van de vakanties. Het fotograferen van de leefomgeving was nog niet zo in trek, omdat het afdrukken van foto"s toch nogal prijzig was.

De komst van de digitale fotografie eind jaren 90 was een omwenteling in de fotografie. Met een digitale camera konden nu veel meer foto"s gemaakt worden.
Men kon de foto"s opslaan op de computer, bewerken en zelf afdrukken. Duswerden er nog meer foto"s gemaakt in familiekring en andere activiteiten of onderwerpen. Digitale fotografie maakt nu een enorme ontwikkeling door en worden er hele mooie foto"s gemaakt met de mobiele telefoon.

Dankzij de fotografen uit de 19e en 20e eeuw hebben we nu een schat aan foto"s van dorpsgezichten, straten en personen. Veel van deze foto"s die gemaakt zijn in Apeldoorn en omgeving zijn bij ons in het archief. Veel fysiek en tevens digitaal. De VOA is heel blij met foto"s die wij ontvangen van leden en niet leden. Wij bewaren ze op een goede manier en tevens worden ze digitaal opgenomen en beschreven.
Heeft u nog beeldmateriaal ter beschikking, laat het ons weten.
Fotografeert u graag, laat het ons weten.

Klik rechts of hieronder om een film te zien.

Fotografie is de voorloper van latere films. Een aantal kort na elkaar gemaakte foto"s begon op een film te lijken. In 1878 werden voor het eerst bewegende beelden gemaakt. Eastman Kodak begon in 1889 als eerste in zijn fabriekje celluloid te fabriceren voor fotografie en film. Niemand minder dan Thomas Edison fabriceerde in 1889 de eerste filmprojector, om daarmee een jaar later zijn eerste filmvoorstelling te vertonen. De geschiedenis leert ons dat vele geleerden zich al in deze materie verdiepten, met vaak wisselend resultaat.

De filmindustrie, want dat is het geworden, ontwikkelde zich in de loop der jaren heel sterk. Hoelang al wel hebben particulieren zich beijverd om met simpele camera"s familiekiekjes op te nemen en avond aan avond, met vallen en opstaan, het ontwikkelde celluloidbandje aan elkaar geplakt, om een paar minuten film te reproduceren. We moeten deze pioniers dankbaar zijn.

In de tweede helft van de vorige eeuw werd de digitale wereld ook voor de fotografie en daarop aansluitend voor de filmindustrie ontdekt. Het duurde nog tot 1981 dat Sony zijn eerste digitale camera ontwikkelde. Zoals nu blijkt, nam het daarna een grote vlucht. Je kunt je haast niet meer voorstellen, dat je vroeger beperkt kon opnemen en moest wachten tot het celluloid door de industrie was bewerkt en de beelden konden worden afgedrukt. Oprechte foto-amateurs hadden ook zelf dikwijls een eigen donkere kamer met toebehoren.

De digitale filmcamera"s hebben ertoe geleid, dat het maken van een film niet meer alleen was voorbehouden aan iets beter gesitueerden. In ons huidige digitale tijdperk is ook de opslag van beeld en geluid niet meer afhankelijk van celluloid of videobanden. De DVD (Digitale Video Disk) of de Geheugenkaart, vaak beter bekend als SD (Secure Duplicaatkaart) helpt ons grote bestanden aan beeldmateriaal te herbergen. Via de computer en daarvoor speciaal ontworpen programma"s zijn herinneringen prachtig samen te bundelen tot een mooie film.

De VOA heeft een prachtige camera met toebehoren ter beschikking. Daarmee is al een aantal goede films over het verenigingsgebeuren en ook over Apeldoorn ontwikkeld en beschikbaar in het archief van de VOA. Al eerder zijn door enthousiaste leden met eigen materiaal bijzondere gebeurtenissen op film vastgelegd en opgeslagen in het archief.

Heeft u nog beeldmateriaal ter beschikking of wilt u zelf, al dan niet met onze camera, ons helpen met documenteren, laat het ons weten. Er is nog zo veel te beleven in Apeldoorn. Leg het vast voordat het weg is. We verheugen ons op de samenwerking. Mail hier

De filmploeg in actie

De filmploeg in actie

Jos Jansen of Lorkeers

Coõrdinator Foto- en filmgroep

pr@verenigingoudapeldoorn.nl

06 129 974 78